De gevolgen van een snurkende partner

De partner van een snurker kan veel last ondervinden van het gesnurk in de slaapkamer. Het geluid van een snurker kan oplopen tot 85 decibel, wat te vergelijken is met het geluid van een voorbij razende trein. Niet zo gek dus dat uit recent onderzoek blijkt dat een snurkende partner slecht is voor je gezondheid. Snurkexpert Olivier Tielemans geeft uitleg.

Helpt een didgeridoo tegen snurken?

Het is vaak in het nieuws geweest: het bespelen van trompet, didgeridoo of saxofoon zou wellicht de oplossing zijn tegen snurken of slaapapneu. De gedachte hierachter is dat je met het spelen van het instrument de tongspier traint, waardoor deze ’s nachts niet meer zo verslapt en de luchtweg niet meer blokkeert. Maar werkt dit ook echt? Snurkexpert Olivier Tielemans legt het uit.

Wat is slaapapneu?

Ongeveer 5% van de Nederlanders lijdt aan slaapapneu. Zonder behandeling kan dit ernstige gevolgen hebben. In deze vlog legt snurkexpert Olivier Tielemans uit wat slaapapneu is, wat de meest voorkomende klachten zijn én welke behandelmethodes er zijn.

Neussnurken: kun je snurken door je neus?

Veel mensen denken dat ze alleen door hun neus snurken. Maar bestaat dat eigenlijk wel, neussnurken? Snurkexpert Olivier Tielemans legt uit waarom neussnurken een fabeltje is én hoe het komt dat het lijkt alsof je snurkt door je neus.

Hoe werkt een doe-het-zelf snurkbeugel?

Je kunt tegenwoordig overal online een goedkoop doe-het-zelf snurkbeugel bestellen. Hoe werkt dit? En nog belangrijker: helpt dit tegen snurken? Snurkexpert Olivier Tielemans test een doe-het-zelf snurkbeugel en legt uit hoe zo’n beugel werkt en wat de verschillen zijn met op maat gemaakte snurkbeugels.

Hoe werkt een snurkspray?

Er is een groot aanbod anti-snurksprays te koop. Er zijn 2 types snurksprays: keelspray en neusspray. Snurkexpert Olivier Tielemans test ze uit en geeft in deze video uitleg over de verschillende sprays.

Tandenknarsen, apneu en snurken

Het blijkt dat veel snurkers en slaapapneu patiënten tandenknarsen. Maar hoe komt dat? Snurkexpert Olivier Tielemans bespreekt een theorie over de link tussen apneu en tandenknarsen én legt uit wat je kan doen tegen tandenknarsen.

Thuis een slaapregistratie doen

Veel mensen zien op tegen een slaaponderzoek: een nacht slapen in een vreemde omgeving met allerlei draden aan je lijf. Gelukkig is er een nieuwe methode om je slaap te controleren. Snurkexpert Olivier Tielemans legt uit hoe je nu eenvoudig een slaapregistratie kan doen in je eigen bed. Met een klein apparaatje worden 7 parameters gemeten en zo wordt de ernst van slaapapneu berekend.