Ontstaan slaapapneu

‘s Nachts verslappen alle spieren. De tong is ook een spier: deze verslapt en zakt weg in de luchtweg. De spieren kunnen zodanig verslappen dat de luchtwegen geheel afgesloten worden. Hierdoor wordt de adem volledig geblokkeerd. De hersenen krijgen dan even geen zuurstof. Apneu is de medische term voor een onderbreking van de ademhaling van langer dan 10 seconden. Tijdens een apneu komt er geen lucht in of uit de longen. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof. Als gevolg van de ademstop worden de hersenen gestimuleerd en wordt iemand even wakker om adem te halen.

Gevolgen

Mensen die lijden aan slaapapneu worden ’s nachts telkens kort wakker om adem te halen. Hierdoor wordt het natuurlijke slaap-waak ritme  verstoord en krijgt de patiënt krijgt te weinig diepe slaap. Als slaapapneu onbehandeld blijft krijgen weefsels en organen minder zuurstof. De ernst van de gevolgen is afhankelijk van het aantal ademstops en de mate van zuurstoftekort. De meeste klachten ervaren patiënten meestal overdag. Veel voorkomende klachten bij slaapapneu zijn luid snurken, hoofdpijn, bewegingsonrust, prikkelbaarheid en concentratieproblemen

Onderzoek

Van de ademstops merkt een patiënt meestal niet veel omdat ze gelijk weer inslapen. Vaak wordt slaapapneu pas opgemerkt door iemands partner die ’s nachts merkt dat de patiënt stopt met ademen. U kunt een eerste indicatie krijgen door de online apneutest te doen. Om de definitieve diagnose van slaapapneu te stellen is een slaaponderzoek nodig. U kunt nu eenvoudig thuis uw slaap controleren. Na een nacht slapen met de WatchPAT ontvangt u een volledig schriftelijk rapport met de duidelijke indicatie of er sprake is van apneu.